Наші контакти

    Колона – Cайт громадської журналістики

    Головне зображення ілюстративне

    Поради

    Що таке професійна деформація? І як її розпізнати?

    Наша робота відкладає великий відбиток на все нашу життя. Візьмемо, наприклад, вчителів. Вчителі залишаються вчителями не тільки на роботі, але і вдома. Дуже часто їх моралі, як треба робити, як не треба, повчальний тон і звичка всіх і всьому вчити, грає з ними поганий жарт. Вони починають вчити життя не тільки своїх дітей, а й чоловіків, дружин, батьків і всіх своїх знайомих і близьких. Те ж стосується і інших професій: лікар всюди шукає недуги і хвороби, бізнесмен всюди бачить гроші, інженер або дизайнер, думає, як упорядкувати своє життя і життя близьких людей. І саме в цьому випадку, коли робота переходить в особисте життя, можна говорити про професійну деформацію.

    Для довідки: професійна деформація – це негативні зміни нашого характеру, що виникають в наслідок багаторічної професійної діяльності. Причому в даному випадку мають на увазі саме негативні зміни, які часто заважають нам повноцінно жити і думати не тільки про роботу. Причини появи професійної деформації можуть бути найрізноманітніші. В основному виділяють три групи причин:

    1. Перша група: тісний зв’язок. Передумовами для професійної деформації в цьому випадку є занадто тісна ідентифікація людини зі своєю професійною роллю або зі своєю професійною спільнотою. Тобто, простіше кажучи, людина себе позиціонує як той чи інший працівник, наприклад, вчитель, і вже не бачить для себе інших сфер життя, крім роботи. У нього вже немає особистого життя, інтересів, хобі-він просто вчитель.
    2. Друга група: сама робота. Буває і таке, що робота, скажімо, занадто монотонна, нудна, або навпаки надто екстремальна, може відкласти відбиток на особистість людини. Він звик себе на роботі вести таким чином, не інакше, і тому і в житті поводиться точно так само. Наприклад, часто це стосується працівників у верстатів, міліціонерів, пожежників і т.д ..
    3. Третя група: особистість людини. Причинами професійної деформації, можуть так само служити і особистісні якості людини. Наприклад, людина звикла звинувачувати в усьому себе, свій характер, темперамент, або ж він вважає, що вибрав професію, яка йому не підходить, він не бачить сенсу в даній роботі і т.д. і т.п. І тоді наступають негативні зміни особистості, пов’язані з професійною діяльністю, які носять загальну назву професійна деформація.

    Ось основні три групи причин, які можуть вплинути на розвиток у Вас професійної деформації. Але як її уникнути? Тут є кілька способів:

    • Серйозно підійти до вибору роботи, щоб вона приносила задоволення і користь.
    • Бачити не тільки роботу, а й інші сфери життя, скажімо, сім’ю, хобі, розваги.
    • У міру відпочивати і не забувати про себе коханого.
    • Спілкуватися побільше з людьми, а в разі виникнення проблем, звертатися до психолога.
    • Уникати всіх причин виникнення професійної деформації, а якщо вона і виникає – серйозно задуматися про зміну виду діяльності.
    • Реалізовувати свої бажання, а не залишати їх «на потім», після роботи.
    • Бути самим собою і прогинатися під роботу. Вона не остання в Вашому житті.

    Ось такі поради допоможуть Вам уникнути професійної деформації, яка руйнує особистість. Думайте більше про себе, як про людину, а не тільки як про працівника, і тоді багато проблем Вам вдасться уникнути. Успіхів!

    Відкрити матеріал


    Прокоментувати

    Leave a Reply

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

      09.01.2024
      Сьогодні
      06.11.2023
      02.11.2023
      24.09.2023
      03.10.2022
      21.08.2022
      03.05.2022
      20.04.2022
      08.03.2022
      27.05.2021
      23.05.2021
      30.04.2021
      29.04.2021
      01.04.2021
      Вверх