НБУ стабілізує валютний ринок завдяки інтервенціям у липні-серпні

НБУ стабілізує валютний ринок завдяки інтервенціям у липні-серпні

У липні та серпні Національний банк України здійснив валютні та вербальні інтервенції, що допомогло стабілізувати ситуацію на валютному ринку та зменшити коливання обмінного курсу гривні.

Цю інформацію було підтверджено за результатами засідання Комітету з монетарної політики (КМП) НБУ, яке відбулося 18 вересня. Під час засідання було ухвалене рішення зберегти облікову ставку на рівні 13,0%. У заяві НБУ йшлося про те, що банк продовжує активно брати участь у валютному ринку для контролю за економічними очікуваннями та зменшення інфляційного тиску.

Попри зниження ставок у попередні місяці, високий рівень дохідності гривневих інструментів підтримував попит на них. НБУ залишається впевненим у своїй здатності підтримувати стабільність валютного ринку. У серпні міжнародні резерви України, завдяки зовнішньому фінансуванню, перевищили 42 мільярди доларів.

Водночас, формується зовнішня фінансова підтримка на майбутні роки. Це стало можливим завдяки досягнутій угоді на рівні персоналу щодо чергового перегляду програми розширеного фінансування з МВФ, а також прогресу у механізмах отримання коштів від заморожених російських активів.

З грудня минулого року НБУ поступово підвищував курс долара, який досяг історичного максимуму 41,49 гривень за долар 22 липня. На готівковому ринку курс долара також зріс до 42 гривень. Після цього НБУ вжив заходів для зниження курсу, оскільки зростання долара загрожувало ціновій стабільності. Наразі курс долара коливається у вузькому діапазоні 41-41,35 гривень за долар.

Україна Новини Ця новина базується на даних з публічних джерел та систематизована редакторами сайту громадянської журналістики.